Nov 18, 2011

Rapsakat vehnäsämpylät


Sämpylöihin on olemassa varmasti vähintään yhtä monta reseptiä kuin on leipojiakin. Varmaan enemmänkin. Halusin testata sämpylöitä, joihin tulee hapanjuurta, nyt kun sellainen on omassa jääkaapissa. Hapanjuuren ohjeen löytää täältä. Ohjeessa on myös tavallista hiivaa, joten nämä varmaankin voi tehdä ilman juurtakin, kunhan vähän lisää hiivaa verrattuna siihen, mitä ohjeessa käsketään laittamaan. Tämän ohjeen bongasin alun perin Glorian Ruoka ja Viinistä. Muutin ohjetta hieman jauhomäärän osalta, koska omat hermot eivät kestäneet sellaisen vellin loputonta vaivaamista kuin alkuperäisen ohjeen jauhomäärällä olisi vaadittu.


Hieman kasvatetullakin jauhomäärällä taikina on aika löysää ja sitä sai lusikalla ja myöhemmin käsin vaivata yli puoli tuntia. Hyvää treeniä. Eilisestä vaivaamisesta sormessa on muistona rakko. Noloa. Lopputulos oli kuitenkin ehdottomasti vaivan (ja vaivaamisen) arvoinen. Pinnalta rapsakat sämpylät olivat sisältä pehmeitä ja ilmavia!





(n. 30 kpl)
 

4 dl lämmintä vettä

30 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa

1,5 dl hapanjuurta

8,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl suolaa
 

Mittaa vesi astiaan ja lisää tuorehiiva, tai jos käytät kuivahiivaa mittaa hapanjuuri astiaan. Itse käytin ruisjuurta, niin taikina sai hieman enemmän makua kuin pelkästä vehnästä tehtynä. Lisää juureen lämmin vesi ja kuivahiiva. Jos käytät tuorehiivaa, lisää hiiva-vesi-seokseen juuri. Lisää hiiva-vesi-juuri seokseen suola ja aloita vehnäjauhojen lisääminen. Sekoita jauhoja lusikalla taikinaan. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa. Taikina on sen verran löysää, että vaivasin lusikalla aluksi ja vaihdoin käteen, kun sitkoa alkoi muodostua.
 

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin vaivaamaan, kunnes taikina on kimmoisaa ja tarttuu hieman sormiin. Taikina todella tarttui sormiin, mutta kimmoisaa parempi sana olisi ollut esimerkiksi venyvä. Puolen tunnin vaivaamisen jälkeen annoin periksi ja jätin taikinan lepäämään lämpöiseen paikkaan n. 30 minuutiksi.
 

Kun taikina on kohonnut, kaada se reippaasti jauhotetulle alustalle ja leivo sämpylöiksi. Jätä sämpylät nousemaan 20 minuutiksi. Viillä sämpylöiden pintaan haluamasi kuviot ja anna sämpylöiden nousta vielä 15 min.
 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita sämpylät uuniin ja kaada uunin pohjalle 1 dl vettä. Tiedän, kuulostaa lähes mielipuoliselta, mutta vesihöyry tekee sämpylöiden pinnasta todella rapean. Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia tai kunnes pohjasta kuuluu kumea ääni.


2 comments:

  1. Hehe.. rakko sämpylän vaivaamisesta? Mahtavaa =)

    Ihan totta, kuinkakohan moni meidän ikäisistä (alle 30v) on tehnyt itse hernekeittoa? Ei ainakaan liian moni ;) Pitää ehdottomasti itsekin kokeilla.

    ReplyDelete
  2. Rakon saaminen vaivaamisesta oli ensimmäinen laatuaan, ja toivottavasti viimeinen :)

    Hernekeitto oli yllättävänkin helppo ja nopea tehdä, kun käytti pakasteherneistä. Makukin oli vähän eri kuin purkkihernarissa, joten suosittelen ehdottomasti!

    ReplyDelete